Dolijali!

ponedjeljak, 06.07.2009.

Magic Gold: nije zlato sve što sja

Tvrtka Magic Gold predstavlja se kao “poznata mreža partnera”. Poznati, u svakom slučaju, nisu. Jedina dostupna adresa im je virtualni londonski ured koji istovremeno koriste stotine drugih sumnjivih tvrtki, a jedini način poslovanja vlastiti “Virtual Provisioning System”. Uobičajeni načini plaćanja (bankovni račun, PayPal) nisu podržani.

Polupismene web stranice šturo oglašavaju web prostor bez cjenika i načina kupnje, te nude posao u stilu oglasa na autobusnim stanicama, bez detalja i bez opisa kvalifikacija, ali s puno neodređenih obećanja (“Zar nebi bilo lijepo imati još jedan izvor prihoda? […] Šta mislite o dodatnom odmoru ili novom automobilu?”).

Magic Gold je paravan za piramidalnu shemu.

Piramidalna shema, piramidalni sustav ili “piramida” vrsta je prijevare koja uključuje velik broj sudionika. Svaki novi sudionik plaća onome tko ga je uveo, i naplaćuje se od onih koje vrbuje. Kada ponestane regruta, piramida se ruši. Oni s dna dali su svoj novac onima na vrhu.

Republika Hrvatska smatra piramidu kaznenim djelom koje se kažnjava zatvorom do 3 godine. Kazneni zakon, 224 (2): Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko ostvari sustav s reklamnom, akviziterskom ili drugom djelatnošću radi pridobivanja sudionika, ili profesinalno širi sustav pri kojem se od uloženih sredstava očekuje dobitak i pri kojem se sudionicima obećava imovinska korist pod uvjetom da oni ili druge osobe pod jednakim uvjetima pridobiju druge sudionike, pri čemu je dobit imovinske koristi povezana ili potpuno ili djelomično od poštivanja igre drugih sudionika.

Naravno, prevaranti vješto prikazuju piramidu kao nešto drugo. Prijatelj koji me pozvao u Magic Gold nije glup. Inteligentan je, fakultetski obrazovan, dobar matematičar, vrstan šahist, zaposlen u uglednoj struci. Nasjeo je jer su ovi ljudi profesionalni prevaranti koji znaju što rade.

Magic Gold svoju piramidu prikazuje kao legitimni marketinški posao koji koristi “binarni obračun” za optimizaciju zarade. Tvrdi da se binarni obračun uči na ekonomskim fakultetima, da ga proučavaju i koriste stručnjaci (npr. Bill Gates). U stvarnosti, binarni obračun ne uči se niti na jednom fakultetu, a proučavaju ga jedino kriminalisti. Radi se zapravo o složenijoj vrsti stare piramide poznatijoj kao nazivom “8-ball”.

U klasičnoj piramidi “8-ball”, svaki sudionik mora vrbovati samo dva regruta, “lijevog” i “desnog”. Svaki od njih mora vrbovati još 2, i na kraju zadnji moraju vrbovati po 2 svaki. (Informatičari će u toj strukturi prepoznati binarno stablo). Tada se prvom sudioniku isplaćuje dobit. Dakle, na jednog isplaćenog sudionika, 8 sudionika počinju od nule. Čitava piramida raste eksponencijalno (2^n), pa 8 sudionika mora vrbovati 16, pa 32, 64, 128, 256, 512, 1024, 2048, 4096. Dvanaesta generacija mora vrbovati 8190 sudionika da bi piramida opstala. Dvadeseta generacija mora vrbovati 1 048 576 sudionika. Trideseta generacija mora vrbovati 1 073 741 824 (!) sudionika ili se piramida ruši.

Magic Gold koristi 8-ball s nekoliko izmjena. Sudionik se istovremeno može započeti 3, 7 ili 15 takvih binarnih stabala odjednom, po cijeni od 90, 170 odn. 330 eura (uz "dobronamjerno" upozorenje “Svako odlučuje za sebe, ali od broja centara koje kupite na početku, direktno ovisi Vaša zarada kasnije. Nije moguće dokupiti više centara, ako shvatite da ste pogriješili i da ste trebali uzeti više.”), te postavlja uvijet za isplatu da jedna strana stabla mora biti dvostruko veća od desne. Pretpostavljam da se time usporava sunovrat piramide kao kod klasičnog 8-balla i tako se čitav sustav duže održava na životu.

Budući da su piramide ilegalne, Magic Gold se nastoji prikazati kao tvrtka koja se bavi mrežnim ili višerazinskim marketingom. Višerazinski marketing (multi-level marketing, MLM) model je prodaje u kojemu promotor ne prima proviziju samo od vlastite prodaju, već i od prodaje promotora koje je uveo u posao. Piramide često koriste MLM kao paravan, pa tako Magic Gold sudionike svoje piramide naziva “partnerima”, plaćanje učešća “otvaranjem prodajnih centara”, isplatu “provizijom”, vrbovanje “prodajom proizvoda” a vrbovane sudionike “ugovorima”. (Naravno, kritičari "ne razumiju" niti su "spremni raditi"). U jednom od materijala sa Magic Gold-ovog “seminara”, nepismeno napisanoj ili prevedenoj brošuri MLM BINARNY PLAN čiji je navodni autor (nepoznati) Ray H. Duncan, doslovno piše “Da državni tužitelj razume binarny plan zarade, odmah bi video da binarny plan NE NUDI BESPLATNU VOŽNJU distributerima. To nije piramidalni sistem. Provizije su bazirane samo na pojedinačnim prodajama i prodajama koje učini podređena dubina.”

To je laž.

Legitimni i legalni MLM model podrazumijeva prodaju proizvoda ili usluge koji sam po sebi ima tržišnu vrijednost. Promotor može zaraditi proviziju bez potrebe za vrbovanjem novih prodavača.

Šturo opisani CMS/webmail nema tržišnu vrijednost. Nije ga moguće kupiti bez sudjelovanja na seminaru i plaćanja “prodajnih centara”, tj. učešća u piramidi. Nije ga moguće prodavati bez vrbovanja. To je upravo definicija piramide.

Ostatak posla Magic Gold odrađuje manipulacijom jezikom, o kojoj ću pisati u jednom od idućih postova.





06.07.2009. u 02:02 • 73 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  srpanj, 2009  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Srpanj 2009 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Prijevare, muljaže i podli planovi na koje ste mogli nasjesti i vi, da niste čitali ovaj blog.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr